Hoppa till innehåll
  • Sök i SkolArena
  • Sök vidare
  • Välj din skola
Lästips

Tror du på spöken? Elsa flyttar med sin mamma och pappa till ett stort hus långt ute på landet, huset heter Ellesbo. Elsas föräldrar har bestämt att de ska göra om huset till ett pensionat (nästan som ett hotell). Det börjar hända konstiga saker nästan på en gång, men det är bara Elsa som märker något. Hon hör steg bakom sig, statyer som flyttar på sig, porslin som går sönder, en katt som dyker upp ibland, någon sitter i hennes fåtölj på natten. De upptäcker att det hänt hemska saker i huset, flera personer har dött under mystiska omständigheter där. Elsa och hennes kompis Anton undersöker det, de läser i gamla tidningar på biblioteket. En flicka, Eleonora dog när hon bara var 11 år. Så småningom upptäcker de att det är Eleonora som spökar…

Rekommenderad ålder: 9-12 år

Av: Lena Karlsson

Vad skulle du tänka om du vaknade mitt i natten och det stod en pojke du aldrig träffat i ditt sovrum? En pojke med ljusbrun hy och lugg som hänger ner över öronen, en pojke som luktar svagt av äpple… Pojken försvinner plötsligt, men kommer tillbaka och säger att ni är tidstvillingar. Vad är tidstvillingar? Det får man veta i boken. Det är två personer som är födda exakt samtidigt, samma datum, samma sekund. Då kan man resa till varandra om man bara koncentrerar sig och vet hur man ska göra.

Den här boken handlar om två tolvåringar som möts i hemlighet. De blir bästa vänner och lyckas hjälpa varandra med det som är jobbigt i livet.

Rekommenderad ålder: 10-13 år

Av: Lena Karlsson

Tror du att trolleri bara handlar om att luras? Att magi inte finns i verkligheten? Det är vad Oskar tror, fram till den dagen han stiger in i Mr Fistos butik.

Oskar älskar att hålla på med trolleritrick och kan bara inte tro vilket tur han haft när han hittar äkta magi i butiken. Han köper en näsduk som kan trolla bort saker, på riktigt. Oskar har inte så mycket pengar, men får näsduken billigt. Mr Fisto säger att pengarna egentligen inte räcker, men att någon annan får betala resten. Oskar är bara glad över vad han köpt och tänker inte mer på det. Men snart kommer Oskar att förstå att den som vill ha äkta magi kan få betala ett fruktansvärt högt pris.

En bok för dig som tycker om lättläst och riktigt ruggig skräck. Läskigt för alla från åtta år och uppåt.

Rekommenderad ålder: 7-10 år

Av: Jessica Iseborn Corander

Mårten Melins böcker innehåller ofta lite magiska, övernaturliga saker och så är det med den här boken också. Här har han samlat tolv noveller (korta berättelser) som utspelar sig under ett skolår. Alla berättelser innehåller något som inte hör hemma i verkligheten och flera av dem handlar också om kärlek.

Träffa Jamila, som har tröttnat på att alltid vara duktig och hittat en ovanlig lösning på problemet. Ta reda på varför det inte är så dumt att Albin och Jeremias blir jagade av en man som vill skjuta dem.  Läs om Elina, som är förälskad i Merem, men som vet att om de ska vara tillsammans så måste hon göra att omöjligt val. Och var säker på att om du är elak mot andra, så är det inga trevliga händelser som väntar dig.

Snabbläst för dig som tycker om Mårtens Melins böcker om Skogsbingelskolan eller gärna läser sådant som är liksom helst magiskt.

Rekommenderad ålder: 9-12 år

Av: Jessica Iseborn Corander

Ebba och hennes kompis Boris Monstersson ska gå på bio. De tar med sig Boris husdjur Mysis, men den måste stanna utanför. Barnen ser en skräckfilm. Mitt när det är som mest otäckt händer något oväntat…Böckerna om familjen Monstersson är lätta att läsa. Dessutom är de roliga! Att Boris och hans familj är så snälla fastän de ser så läskiga ut gör att det blir extra kul. Bilderna är snygga och ofta händer det saker i dem som inte märks i texten. På skolan där jag jobbar är det många som vill läsa om Boris och Ebba. Det förstår jag verkligen!

Rekommenderad ålder: 6-9 år

Av: Katarina Hjärpe

I Noa äter nypon hittar Noa en nyponbuske. Nyponsoppa är ju gott, om han plockat nyponen i sin keps kan hans mamma koka soppa åt honom. Men det var värst vad långt in i busken som alla nyponen sitter. Måste gå längre in, om det bara inte fanns så många taggar som rivs på armarna. Noa har också hört att nyponfrön kliar, kan det stämma? Noa bestämmer sig för att testa innanför tröjan…

Rekommenderad ålder: 6-9 år

Av: Mikael Varenius

Noa och hans familj bor på en gård, alldeles vid skogen. En dag tar hans pappa med sig Noa ut på en promenad för att titta på alla djuren. Plötsligt ser de en hjort som ligger på marken och blöder från halsen. Vilket djur kan ha gjort det? Måste vara ett stort djur tror Noa, ett lejon eller en tiger! Snart står Noa öga mot öga med en varg, det måste vara den som har skadat hjorten. Men hur ska de skrämma iväg vargen? Pappa vet. Läs Noa och vargen och se ifall de lyckas.

Rekommenderad ålder: 6-9 år

Av: Mikael Varenius


 

Kretsen är den första delen av fyra i en serie om Korppojkarna. Här får vi träffa sextonåriga Blue vars mamma är medium. Blue har själv en förmåga att förstärka kontakten med det övernaturliga. Hon har fått växa upp med vetskapen att den första kyssen kommer att döda hennes sanna kärlek. Bäst då att undvika att bli kär, tänker Blue. Men det blir inte så lätt när hon träffar de fyra Korppojkarna som går på staden Henriettas dyra internatskola. Kretsen leds av Gainsey som är på jakt efter en uråldrig kungs grav. Adam, Noah och Ronan hjälper honom att leta efter magiska leylinjer i marken. Deras energi ska leda dem till kungagraven. Blue slår följe med pojkarna men på vägen stöter de på oväntade och farliga hinder. Boken passar en van läsare.

Rekommenderad ålder: 15 år och uppåt

Av: Cecilia Persdotter

 

I Kråkflickan får vi lära känna en mycket ensam flicka, Lily. När höstterminen börjar blir hon kallad för ”en stor fettklump” i skolan och inte ens Marsha vill vara med henne längre. En kulen höstdag går Lily ut i skogen och ser en kråka som hon ger en bit choklad. Det blir början till en ovanlig vänskap, snart följer hela flocken av fåglar Lily. Hon får en idé som kommer att förändra hennes liv dramatiskt… En lättläst och spännande bok som tar upp viktiga frågor om mobbning och utanförskap.

Rekommenderad ålder: 12 år och uppåt

Av: Cecilia Persdotter

Järnprovet är den första delen i serien Magisterium.

Callum Hunt blir kallad till trollkarlsskolan för att göra inträdesprovet. Hans pappa har varnat honom för trollkarlsskolan, Callums uppgift är att göra så dåligt resultat på proven att han inte blir antagen till skolan. Hans pappa hatar verkligen trollkarlsskolan och han ha berättat hemska historier om trollkarlar! Callum misslyckas med att misslyckas = han blir antagen.

Skolan är en internatskola och han får tillsammans med Aaron och Tamara mäster Rufus till lärare. Skolan ligger under jorden i grottor, och det finns många långa tunnlar som det är lätt att gå vilse i. Tillsammans med Aaron och Tamara börjar han det första året, järnåret.

Eld vill brinna, vatten vill flöda, luft vill stiga upp, jord vill binda, kaos vill uppsluka.

Om du gillar Harry Potter tror jag att du kommer att gilla Järnprovet. En mycket spännande bok med elementarandrar, kreatorer och Dödens fiende.

Rekommenderad ålder: 9-12 år

Av: Lena Karlsson